ROMANIAN FOLK ENSEMBLE "DOR TRANSILVAN"
     
 
 
  ACTIVITÈ

Ansamblul focloric Dor Transilvan este unul dintre primele 3 cele mai valoroase ansambluri folclorice care activeaza in municipiul Cluj-Napoca, dintre cele 20 de ansambluri folclorice in activitate.

Chiar  in anul infiintarii, 1994, ansamblul participa la festivalul “Cerbul de Aur” de la Brasov iar din anul 1995 isi incepe misiunea de reprezentant al culturii traditionale romanesti in festivaluri internationale de prestigiu organizate in Europa.

De aproape 20 de ani ansamblul Dor Transilvana reprezinta cu onoare si succes folclorul romanesc in festivaluri internationale organizate in Franta, Cehia, Italia, Polonia, Grecia, Turcia, Portugalia, Spania sau Statele Unite ale Americii.

Ansamblul are in componenta tineri dansatori (elevi, studenti sau angajati), instrumentisti si interpreti ai cintecului popular. Virsta dansatorilor ansamblului este cuprinsa intre 14 si 34 de ani iar cea a instrumentistilor intre 18 si 72 de ani.

Laureat cu premiul “Oscar pentru folclor” la festivalul mondial “Castello di Gorizia”, Italia, ansamblul Dor Transilvan este considerat un adevarat “ambasador cultural” al Clujului.

 

Repertoriul ansambluluifolcloric Dor Transilvan este compus din 15 jocuri populare sau suite de jocuri din cele mai frumoase si representative zone folclorice ale Transilvaniei (Oas, Codru, Bihor, Cimpia Transilvaniei, Sibiu, Brasov, etc).  Alaturi de acestea, din repertoriul ansamblului fac parte si “suita de jocuri moldovenesti” si celebrul joc  “Calusul oltenesc”- joc intrat recent in patrimonial UNESCO.

Orchestraansamblului este compusa dintr-un grup stabil de 10 muzicanti care cinta atit in formula traditionala de trio transilvan cit si in cea de taraf sau orchestra restrinsa. In functie de complexitatea spectacolelor sustinute orchestra poate ajunge la 15-20 de instrumentisti. Majoritatea instrumentistilor sunt muzicanti cu studii superioare ceea ce face facila colaborarea cu marii interpreti ai cintecului popular.  De-a lungul anilor ansamblul Dor Transilvan a colaborat si a acompaniat aproape toti marii interpreti de azi ai Romaniei, incepind cu Dumitru Farcas, Achim Nica si pina la celebrul Gheorghe Zamfir.

Calitatea artistica a jocurilor sau suitelor de jocuri din repertoriul ansamblului este asigurata de experienta profesionala de peste 40 de ani, a prof. coregraf Florin Ciobanu.

Densitatea spectacolelor sustinute de ansamblul Dor Transilvan, aproximativ 100 de spectacole anual, apropie performantele artistice ale ansamblului de cele ale ansamblurilor profesioniste din tara.  

Acest lucru face ca in fiecare an ansamblul Dor Transilvan sa fie invitat la cele mai mari manifestari folclorice precum festivalul international “Cintecele muntilor”(Sibiu), Serbarile Transilvane (Cluj), festivalul international “Hercules” (Herculane), Festivalul jocului fecioresc din Transilvania (Cluj). Aceasi valoare deosebita a prestatiilor artistice ale ansamblului folcloric Dor Transilvan a inlesnit colaborarile artistice cu TVR (Elise Stan si Marioara Murarescu) si cu Institutul Cultural Roman din Madrid, Praga sau Varsovia.

                                     

Director artistic

                                      Tiberiu Groza